HEVOSTEN VALMENNUS ETENEE LENNOKKAIN ASKELIN

Montakohan kertaa nyt sitä puuta pitäisi koputtaa? :D
Emilyllä on ajettu hölkkää koko kesäkuu ja Erika yritti koelähtöä ensimmäisen kerran Juhannuksena!
 

Emilylle saatiin huhtikuussa (Erikan jänispattienpolton aikoihin) lupa mennä kevyesti hölkkää tamman oman tahdin mukaan jos itse haluaa hölkätä, muutoin kävelyä. Melkeinpä kävelylenkkien puitteissa huhti-ja toukokuu menivätkin. Jos hölkättiin niin oikea takanen turvotti.. Suurin osa lenkeistä mentiinkin ratsain ja yhdessä edellisistä postauksista siittä onkin juttua. Toukokuun lopulla mentiin ekalle ajolenkille ja hyvä mieli jäi lenkistä. Ravi ei ollut mitä kehuttavinta, mutta oikea takajalka ei reagoinut lenkkiin enää. Koko kesäkuu onkin nyt ajettu hölkkää kotoa käsin metsätien maisemissa :)
Kuva 30.5.14

10268637_10203384959399982_7690510651534

 

Hetkittäin ravikin on vilauttanut parempaa ja muutamiin mäkiin innostunut tamma on vaikuttanut "unohtavan" vauhdin hurmassa mennä huonompaa ravia oikealla takasella. Koko kuun aikana kuitenkin ollaan kehitytty tasaisesti, lenkki on pidennetty noin 8 kilometriin ja viimeviikkoina tammalle on alkanut jo kertyä ohjiin painetta. Reippaammassa vauhdissa ravi paranee mutta kyytiläinen on yrittänyt kertoa tammalle, että reippailulle on sitten oma aikansa edessä ;) Toiveissa olisi että heinäkuussa, ja ihan sen kynnyksellähän jo ollaankin, päästäisi aloittamaan hiitiit vetoina.

Erika pääsi hyvin jänispattien poltosta toipuneena hölkkien kautta aloittamaan hiitit vetoina. Sopivasti saatiin tutun vanhemmasta suomenhevostammasta alkuun kaverikin kun satuttiin samaan aikaikaan radalle ajamaan ja lenkit sopi hyvin yhteen.  Tuon kaverin kanssa päästeltiin muutamat kerrat ensin 2- sitten 3- ja 4 vetoa. Vauhdit oli maltillisia ja hyvinkin päälle kahta minuuttia. Sitten saatiin uusi lenkkikaveri ja samalla reippaannettiin vauhtia hieman. Laukkojakin nuo Erikan vedot sisälsivät arvosanan mukaisesti kiitettävissä määrin. Ravi alkoi pikkuhiljaa "aueta" ja kyllä se keskittyminenkin parani kertakerralta, minkä myötä laukatkin väheni (ei tosin nollaan vielä) ;) 

Olin toki kevään aikan vilkuillut kesän kilpailukalenteriakin ajatuksissa koelähtö ja ensimmäisen startin mahdollisuus. Eihän varsa vielä valmis ollut, mutta kokeen läpimenon mahdolisuutta arvuuttelin. Heinäkuun 11.-ja 12. päivinä Kaustisen "Festari raveissa" olisi lähdöt jotka otin tähtäimeen "jompaan kumpaan niistä".  11.pv Nuoret radalle -lähtö, joka on tarkoitettu pehmeäksi aluksi 3-vuotiaille suomenhevosille ja jossa kaikki hyväksytyn juoksun tehneet palkitaan sekä lähdön suoritus koelähdön vaatimuksin käy samalla koelähtönä. 12.pv olisi ollut Nuortensarja 2014, mutta mahtanee mennä kovaksi lähdöksi meihin nähden kun ihan vielä ei olla valmiita koviin vauhteihin, joten nyttemmin olen sen lähdön jättänyt pois laskuista. Nuo päivät ajatuksissa mietiskelin, että koelähtöä voisi kuitenkin yrittää ennen noita. Juhannuksena oli Kauhavalla ja Kalajoella ravit lähempiä ratoja ajatellen ja sinne olis ehkä sopivasti aikaa valmennuksenkin puolesta, ehkä hieman tarkalle, mutta mahdollista. Niinhän siinä sitten kävi että ilmoitin Erikan koelähtöön Kalajoen Juhannusraveihin 21.6.14 :D 

Valmistautuessa tehtiin pientä balanssin korjaustakin kun Erkki kengitti Erikan etupään uusiksi ja lisäsi välipohjat hieman liian lyhyiksi menneisiin etukavioihin. Niin, sen kerran kun yritin itse kengittää varsan, niin eikös sitten perään pitänyt toisen joutua korjaamaan jälkiä ;) No mutta, tekemälllä harjaantuu. Myös etukengät  vaihdettiin hieman painavemmiksi. Viimeistelyhiitteihin Erkin ehdotuksen mukaan koitettiin myös omenakuolainta, joka vaikutti ihan toimivalta. Tähän asti käytössä on ollut suoranahkakuolain, eli radikaalista varustemuutoksesta ei ollut kyse. kuolaimen kokeilulenkin aikana kuitenkin jotain oli pienesti suussa auennut, mutta reikää ei tarkistaessa löytynyt, liekkö purrut kieleen vai mitä.. Mietin että olisiko kuolain voinut aiheuttaa jonkin hiertymän, muuten löytänyt sellaista. Viimeiset hiitit ajettiin ratahiitteinä 2000m 2min ja 1.50...No laukoiksihan nekin meni, osan hiitistä jaksoi keskittyä hyvin ja oli painettakin, mutta arvailun varaa ne jätti koelähtöä ajatellen. Itse viimeistelyn ajoi Erkki, jonka hevosista on Erikalle saatu hiittiseuraa muutoinkin viimeaikoina. Muidenkin ajamana on varsasta hyvä kuulla näkemystä ja pohtia valmennusta.

10388142_879867392029692_424748714141491
Hyvän mielen vihreä iltapala oli osa Erikan valmistautumista kokeeseen ;)

Koelähtöä edeltäneet pari päivää varusteiden laittamisen merkeissä olivat aikamoisen jännityksen täytteisiä! Jotenkin olin sellaisella mielellä, että ei haittaa vaikkei menisikään läpi, sillä se olisi tärkeää kokemusta varsalle ja hyvä harjoitus. Samalla sanoinkin että jos menee läpi niin menee 1.49,9 ja 2 x (raja kolmevuotiaalle varsalle on 1.50,0)  :D Kuitenkin edellisenä päivänä jännitin aika hirmuisesti. Muutamaa päivää ennen koitosta Laura kävi vielä tekemässä lihashuoltoa varsalle ja niin Erika sai nauttia hireonnasta.

Koelähtöpäivänä saavuttiin Kalajoelle iloisella porukalla. Erikan kaikki omistajat mukana; Mandi Jaakko ja Minä. Lisäksi muutamia sukulaisiakin lähti kannustamaan :) Erika lämmitettiin kahteen kertaan laukkariskin minimoimiseksi. En laittanut omenakuolainta, koska edelliset ajot oli sillä ajettu ja silloin oli jotain vähän suussa auennut niin lämmitykset ajoin suoralla nahkakuolaimella, jos kuitenkin suun arkuus olisi ollut kuolaimesta johtuvaa. Olisihan kuolaimen voinut vaihtaa sitten jos siltä vaikuttaisi. Suurta eroa ei kuitenkaan vaikuttanut olevan. Ensimmäinen lämmitys oli oikeastaan vain rataan tutustumista hiljaisella vauhdilla hölkäten ja vähän kävellenkin. Toinen lämmitys reippaammin, se "oikea" lämmitys ja eihän siinäkään unohdettu laukata ;) Lämmitysten välit huilattiin katoksella, tai Erika huilasi ja minä jännitin ;)  Koelähtöön marssittiin molemmat yrittelijäin mielin numerolla 4. 20m tajamatkalta. Lähtö meni hyvin ja Erika piti edeltä lähteneisiin tasaisen välimatkan kohtuullisen hyvin ensimmäisellä kierroksella, joka menikin puhtaasti. Toisen kierroksen takasuoralla tuli hyppy laukalle, samoin takakaarteessa ja kolmas kerta toden sanoo, myös maalisuoralla ja tulos oli hll. Km-ajaksi meille kuulutettiin jossain vaiheessa 1.52,0

WP_20140621_15_19_50_Pro-normal.jpgWP_20140621_15_48_07_Pro__highres-normal                                                                                                                                                                           

Kuva vasemmalla: Kalajoelle saavuttua Erika tarkkaili rauhallisin elkein ympäristöä "henkilökunnan hääriessä jaloissa.
Kuva oikealla: Valmiina lähtemään lämmitykseen.       Molemmat kuvat kuvannut: Henna Heiskari

Vaikka tuli hll, niin silti ollaan iloisia reissusta. Itseni tuntien olisin olettanut olleeni pettyneempi, mutta en ollut oikeastaan ollenkaan. Varsa yritti hienosti! Vielä vain ei kärsivällisyys riitä keskittyä loppuun saakka ja siitä hyppää laukalle. Väsyneeltä varsa ei vaikuttanut missään vaiheessa koelähtöä ja koelähdön jälkeen tuntui palutuvan aika nopeasti. Loppujen lopuksi olen iloisin mielin siittä, että varsan jalat tuntuivat hyvältää ja ravi oli hyvää ja etenkin siitä että koko porukalla ja perheellä oli hieno päivä ja kivaa. Mukana oli myös ihmisiä jotka eivät ennen oleet raveissa käyneet. :)

erika2-normal.jpg

Koelähtö 2 nro 4 Kalajoen Juhannusraveissa 21.6.2014, tulos hll.   Ja silti oli hieno reissu!  Kuvannut: Suvi Vuorenmaa


Nyt Erika on saanut huilia tämän viikon ja samoin on Emilyllä ollut pikkuloma vaihteeksi. Emilyllä kun on ajettu koko mennyt kuukausi rytmillä jokatoinen päivä. Tänään mennään molemmilla käymään kotona hölkkälenkki koppakärryillä, kun vihdoin saatiin ne ajokuntoon (toivottavasti kanssa saatiin) ;) Ne olivat rengasrikon takia käyttämättä pidemmän aikaa ja nyt vaihdettiin väliaikainen rengas kiinni, että päästään ajamaan yhdessä kesälomaa meillä viettävän veljentyttö Mandin kanssa. Mandi tuli meille Juhannusviikonloppuna perheensä kanssa, kaikki olivat mukana koelähtöreissulla ja nyt pirteä tallityttö viettää kesää meillä kolmisen viikkoa ;)

WP_20140622_14_24_21_Pro-normal.jpg

Mandi opettelee ratsastamaan kotipihassa rauhallisella Emilyllä :) Kuvannut: Henna Heiskari

Erikan kanssa pidetään edelleen suunnitelmasta kiinni että 11.7. tähdätään Nuoret radalle -lähtöön Kaustisen festariraveissa. Tässä välissä valmennuksessa haetaan kehitystä ja malttia lisää, sekä tarkistetaan hampaat uudelleen. Ennen koelähtöä tarkistettiin kyllä, mutta ilman rauhoittavaa vähän liian lyhyellä varoitusajalla ja mitään radikaalimpaa ei löytynyt joten tehdään uusi tarkistus rauhoitettuna nyt hyvissä ajoin ennen seuraavaa koitosta.